Naturbørnehaven – Efterår – 2023

Åh hvor vi bare elsker hver sæson på året. Nu med de smukke røde, orange, gule og brune farver på træerne.

Efteråret har budt på flere lange ture ud af huset med både tog og bus.
I september havde vi togtur til Bjerringbro, hvor vi besøgte skovlegepladsen og legede ved bækken nedenfor. Vi nåede også at bruge den nye legeplads inde i byen. Skøn dag.
Vi var også med tog til Klatretræerne i Ulstrup, hvor blåbærrene farvede hænder og mund. Der blev ligeledes tid til klatring, opdagelsesture og rebgynger i det store træ. Vi besøgte også Ulstrup kirke.

I oktober gæstede vi Mølleskoven i Laurbjerg. Massere af leg ved bæk, hvor der blandt andet blev samarbejdet om at bygge en dæmning. Der var også tid til leg i den dejlige skoven også fik vi besøg af en far og en lillesøster. Altid hyggeligt med besøg.
Vi fik også en strabadserende løvfaldstur med tog til Sdr. Vinge-skoven. Her fik vi dramatiserede strid og begravelse ved Gravhøjen og så fangede børnene en ulv i Ulvegraven. Heldigvis var der mange der havde opdaget at det bare var Leif som sneg sig rundt og legede ulv J
November startede for de ældste børn med en togtur til Gudenådalens Efterskole.
Vi så ”Performance” – alt fra catwalk og restaurant-teater til sæbekasseløb.
Derudover bød november på en tur til Viborg, hvor alle børn var med og plaskede og rutsjede i Viborg svømmehal og efterfølgende på biblioteket. En anden togtur gik til Randers, hvor vi var på Kulturhistorisk museum, Kunstmuseum og Bibliotek. Vi nåede også at se en flot julepyntet by.

Der blev dog også tid til en kunstudstilling på Langå bibliotek. Vi har et godt samarbejde med biblioteket i Langå og besøger ofte deres kunstudstillinger.
Denne gang var det Kenneth Rasmussens sjove plast-strik. Børnene er virkelig gode til at se på kunst. Fantasifulde og undrende. Opmærksomme og gode til at mene noget.

Også har vi jo haft vores faste skovture ca. 4 om ugen, af 4 timers varighed. De samme steder som om foråret. Efteråret er en spændende årstid at komme af sted i. Mange spiselige og kreative ting i naturen. Hulebyggeri. Krible-krabledyr indfanges. Leg med tørre blade. Træteater.

Derforuden har vi hele efteråret arbejdet med 3 flag:
Grønne spirer-flag: Tema Fugle. Genkendt nogle arter. Fundet fjer og knogler. Dramatiseret duehøg, der fanger due. Dissekeret fasan og krikand. Kigget på vores høns og samlet æg. Snakket om vilde fugles reder, æg, mad og levevis.

Blå Flag: For at erobre dette, har alle børn været igennem grundbevægelserne. Vores børn har mange udfordrende muligheder for at bevæge sig både inde, på legepladsen og i naturen. Seneste tiltag er vi har fået sat op en flot klatrevæg i vores puderum.

Bæredygtighedsflag: Tema Affald. Indkøb af affaldsbeholdere, så vi kan sortere rigtigt. Besøg på Genbrugsstationen med 2 engagerede guider. Visning af alle(!) containere. Randers affaldskontor kom ud og snakkede og legede skrald v.h.a. ”Fridas fødselsdag”. Vores børn synes det er meget interessant og er hurtige til at opfange, sorteringen af affaldet. Så de er klar til når de nye skraldespande kommer til Langå.

Efteråret er (også) rammen om et godt børneliv i Naturbørnehaven!